Odpovědi starosty na požadavky občanů

Odpovědi starosty na požadavky občanů

Na prosincovém zasedání zastupitelstva jsme předložili starostovi Vaše požadavky, které jste uvedli v anketě a požádali ho o vyjádření. Mrzí nás, že starosta není ochoten hledat řešení (viz níže). Nevadí, zkusíme společně najít jinou cestu.

Požadavek a): Úpravy veřejného prostoru. Prostor u kurtů na pétanque, vyspravit cesty kolem kurtů

Odpověď starosty: Pozemky nejsou ve vlastnictví města Brna, nejsou tudíž svěřeny do správy MČ Brno – Jehnice. MČ nemůže investovat veřejné prostředky do soukromých pozemků.   

Komentář JnP: Zcela jednoznačně existuje institut dlouhodobého pronájmu. Pokud je uzavřena smlouva o dlouhodobém pronájmu, je možně investovat do věcí, které nejsou trvalého charakteru, ale životností jsou maximálně na dobu pronájmu.

Mimochodem – nedávno byly za obecní peníze vykáceny stromy na soukromém pozemku, kde se pak stavěl chodník do Mokré Hory a kde se překládalo vedení el. napětí a to problém nebyl – asi proto, že ty pozemky patří „spolehlivému občanovi“.

Požadavek b): Rozšíření vánoční výzdoby na sloupy v Jehnicích

Odpověď starosty: S rozšířením vánoční výzdoby bylo již v minulých letech uvažováno, nebylo však realizováno z důvodu, že finanční prostředky MČ Brno – Jehnice bylo nutno použít vždy jiným způsobem. 

Komentář JnP: Opravdu se nenajdou peníze na zkrášlení naší městské části? Nebo jen není zájem a peníze byly raději použity např. na výlety do Kaunasu?   

Požadavek c): Počet obyvatel se stále rozrůstá. Zcela chybí služby: cukrárna, bankomat. V restauraci pamatovat i na kavárenskou část s opravdu dobrou kávou. Chybí nám obchod s čerstvým pečivem a základními surovinami za přijatelné ceny.   

Odpověď starosty: MČ Brno – Jehnice zajisté uvítá iniciativa kohokoli, kdo si otevře obchod s potravinami. Stejně tak kdo si otevře např. cukrárnu s kavárnou a dobrou kávou. 

Komentář JnP: Co na to říct …?

Požadavek d): Každá obec i MČ má na návsi mapu a také povídání o historii a zajímavostech (kaple, pivovar, Vránův mlýn, četnická stanice,…). Nezkusíme něco takového vymyslet?     

Odpověď starosty: Mapu s povídáním o historii již v minulosti zastupitelstvo MČ Brno – Jehnice odmítlo z důvodu vysoké finanční náročnost na pořízení a její údržbu. 

Komentář JnP: Zjistíme nabídky a předložíme zastupitelstvu. Určitě nejde o statisíce.

Požadavek e): Chybí mobiliář – lavičky, koše – na odpadky, květinová výsadba, lepší údržba chodníků a komunikací v zimních měsících, volně přístupné venkovní sportoviště. Na místě hřišťátka zřídit jednoduchou hrací plochu třeba s brankami a pravidelně sekat. Oplocený výběh pro psy s překážkami.

Odpověď starosty: Mobiliář bude doplněn v rámci revitalizace parku u hřbitova a v nově navrhovaném parku v horní části ul. Plástky. Na náměstí 3. Května v Jehnicích je mobiliář dostačující. Letní a zimní údržba probíhá přesně dle uzavřené smlouvy a v souladu s pokyny MMB (sečení trávy), kdy je dbáno na zadržování vody v přírodě. Vybudování plochy s brankami u hřbitova se jeví jako nevhodné. Městská část nemá pozemky na výstavbu oploceného výběhu pro psy s překážkami.   

Komentář JnP: Takže v Jehnicích už není nikdy možné vybudovat nic nového a jen bude přibývat obyvatel?

Požadavek f): Prostor pro kulturní akce – salónek     

Odpověď starosty: Zastupitelstvo MČ Brno – Jehnice se již dlouhodobě snaží o to, aby na místě stávajícího objektu ÚMČ Brno Jehnice a hasičské zbrojnice byl vystavěn nový objekt, kde je v návrhu mimo jiné také prostor pro setkávání s občany. V současných prostorech, kde sídli ÚMČ Brno – Jehnice, jak jistě uznáte, není prostor pro salónek. Podpořte, nejenom vy, ale i ostatní občané Jehnic zastupitele, aby se mohlo začít projektovat nové kulturní centrum a nová hasičská zbrojnice. Všechny jehnické spolky (Hasiči, Chovatelé drobného zvířectva, Myslivci, Sokol Jehnice) si domlouvají pro své akce salónek v restauraci Obecni dům a nikdy s tím neměly a nemají žádný problém. 

Komentář JnP: Projekt Společenského centra uložilo k ledu zastupitelstvo před 1,5 rokem (po krachu hasičky) a nedalo najevo, že v něm pokračuje nebo chce pokračovat.

Požadavek g): Komunikace – diskutovat s lidmi nabídky před realizaci, nikoli naopak. Obracet se na občany s žádosti o vyjádření, např. poslední zpravodaj – info o biokompostérech, chybí výzva ,,Co vy na to občané?“. Pak bude jasné, že je to téma k diskusi.     

Odpověď starosty: S občany je komunikováno velké množství otázek. Každý občan se má se zákona právo vyjádřit na jednání zastupitelstva ke všem projednávaným bodům. Co se týká biokompostérů tato otázka byla projednána na ZMČ dne 26.11.2020, kdy již byly listopadové Jehnické listy, a proto byl zvolen postup tuto výzvu vyhlásit na webových stránkách, na vývěsní desce a v místním rozhlase. 

Komentář JnP: Chybí odpověď, proč není diskuse s občany před zasedání zastupitelstva. Na něm bohužel vždy skončí předem dohodnutým hlasováním.

Požadavek h): Jako problém občané vidí stávání aut na nezpevněných částech chodníků na Ořešínské.

Odpověď starosty: Bude upozorněna Městská policie, aby sjednala nápravu.

Komentář JnP: Proč nejedná úřad? Stačí písemné upozornění za stěrač.

Požadavek ch): Chybí průlezky ve školce     

Odpověď starosty: Informace od ředitele ZŠ a MŠ jsou průlezky objednány, ale bohužel dodavatelé je nedodávají z důvodu Coronaviru. 

Komentář JnP: Proč taková informace není sdělena mezi občany prostřednictvím Jehnických listů? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..